Oplev havets giganter fra tætteste hold på sejlture i de isfyldte fjorde

 

Til dig, som udbyder hvalsafari-ture har vi her på siden samlet film, billed- og tekstmateriale, der på hver deres måde viser, hvordan man kan opleve havets kæmper i Grønland.

Først via en 2 minutters film, hvor du ser, hvor tæt du kan komme på hvalerne som turist, dernæst via en billedserie med smukke billeder taget fra såvel luften som fra båden eller sågar under vandet. Endelig kan du bruge eller finde inspiration fra den beskrivende tekst nederst på siden.

Download også hval-ikonet, og vis at du er leverandør til en af The Big Arctic Five-oplevelserne – hvalerne.

 

THE BIG ARCTIC FIVE-FILM OM HVALER

 

THE BIG ARCTIC FIVE-FOTOS OM HVALER

 

Whales - Vimeo download-01     Whales - photo download-01     Whales - BAF tools-01

 

At sejle i Grønland er i sig selv en stor oplevelse, og desto større bliver det, når der dukker en hval op tæt på båden. Pukkel-, fin, og vågehvaler ses langs de fleste kyststrækninger og ofte færdes hvalerne ganske tæt på byer og bygder.

Særligt i sommerhalvåret er der mange hvaler, men også om vinteren kan man nogle gange være heldig at støde på overvintrende hvaler.

“Den første dag, hvalerne! Det var utroligt, ufatteligt! Og så tæt på skibet! For mig var hvalerne helt klart et højdepunkt!” – Sheila Johnson, 2012.

Størstedelen af danskerne har aldrig set en hval, og de fleste kommer måske heller ikke til det. Derfor er det heller ikke tilfældigt, at manges første møde med hvaler ofte foregår på rejsen til Grønland. For havet omkring verdens største ø er ideelt til hvaler, da det rummer masser af næring, føde og byder på store havdybder, som hvalerne kan boltre sig i.

Særligt i sommerhalvåret er der mange hvaler, og ofte kan man være heldig at se dem selv inde fra land af, da visse arter så som pukkelhvalen ofte kan gå ret tæt på land i jagten efter føden.

Qeqertarsuaq (Godhavn), som ligger på Disko-øen, er en kendt skuelads for især legesyge pukkelhvaler i højsommeren, og lidt tidligere på året besøger mange Grønlandshvaler også stedet – typisk fra maj til juni. Men også byerne Uummannaq, Aasiaat (Egedesminde), Maniitsoq (Sukkertoppen), Nuuk (Godthåb), Sisimiut (Holsteinsborg) og byerne i Syd- og Østgrønland kan være med, når det gælder mødet med havets største pattedyr.

Og tager man med kystskibet fra Arctic Umiaq Line, regionalruterne fra Diskoline eller et krydstogt med fx Hurtigruten kan man næsten være sikker på at se hvaler under togtet. Det handler bare om at kigge ud og opholde sig på dækket flere gange dagligt. Så skal der nok være stor chance for gevinst.

Ens første møde med en hval er uforglemmeligt, og er man heldig at kunne følge hvalen over lidt længere tid, må man endelig huske at sænke kameraet og nyde synet med de bare øjne også. Det er så ærgerligt, hvis man mest får set den gennem en linse eller skærm på kameraet, fordi mindet om mødet skal sikres til eftertiden.